De ce este rentabila instalarea unei pompe de caldura geotermale?
Alegerea unei pompe de caldura geotermale poate fi cea mai inspirata decizie pe care o luati cu privire la confortul casei. Pompele de caldura geotermale sunt unul dintre cele mai rentabile sisteme de incalzire si racire disponibile pe piata pana in prezent.
Capabile sa ofere atat incalzire, cat si racire, aceste unitati ofera o eficienta si durabilitate exceptionale, oferind in acelasi timp confort total in intreaga casa.
Aflati mai multe despre de ce ar trebui sa instalati o pompa de caldura geotermala in casa dvs. citind acest articol pana la final.
Pompe de caldura geotermale: Ce sunt si cum functioneaza acestea?
Pompele de caldura geotermale mai sunt cunoscute si sub denumirea de Pompe de Caldura Geotermale cu sursa de sol.
Acestea sunt sisteme HVAC concepute pentru a oferi incalzire, cat si de racire a locuintei sau a altei cladiri. Pompele de caldura geotermale furnizeaza caldura dar si racoare prin transferul de caldura catre si dinspre straturile superioare ale solului.
Pompele de cu sursa de sol se bazeaza pe o retea complexa de tevi care sunt instalate sub casa dvs. De obicei, aceste conducte sunt instalate la o adancime cuprinsa intre 10 – 150 de metri, in functie de sistemul specific instalat pentru nevoile dumneavoastra de confort a locuintei.
Pompe Geotermale
Pompa de caldura functioneaza prin colectarea caldurii care a fost absorbita prin scoarta terestra. Aceasta caldura este apoi transportata prin conducte direct in casa dumneavoastra si eliberata ca sursa principala de incalzire.
Prin supapa sa de inversare, unitatea se poate reconfigura pentru a oferi proprietarilor de case o solutie de racire in lunile mai calde. Prin comutarea supapei de inversare, pompa de caldura geotermala va colecta in schimb energia termica din casa dvs. si o va transporta prin reteaua sa de conducte in pamant.
Deoarece instalarea pompei de caldura geotermala implica saparea pamantului din jurul casei dvs. si instalarea unei serii de tevi, costul initial al serviciilor de instalare poate fi destul de scump.
Costul total al pompei dumneavoastra de caldura va depinde in mare masura de urmatoarele: conditii de sol, dimensiunea parcelei, confituratia si complexitatea sistemului, accesibilitatea terenului, cantitatea de sapat/foraj necesara.
Unele sisteme pot necesita chiar modificari suplimentare ale conductelor sau mai multe sapaturi decat in mod normal, crescand costul total al proiectului dumneavoastra.
Beneficiile instalarii pompei de caldura geotermala
Este o idee foarte buna aceea a instalarii unei pompe de caldura geotermale.In timp ce costurile initiale pentru sistemul dvs. ar putea ridica sa va puna pe ganduri, economiile de costuri si beneficiile suplimentare pe care le pot oferi pompele de caldura geotermale sunt mult mai mari decat costul investitiei dumneavoastra initiale.
Proprietarii de case se bucura de multe avantaje prin alegerea unei pompe de caldura terestre pentru nevoile lor de incalzire si racire, inclusiv:
1. Functionare ecologica
Pompele de caldura geotermale nu produc monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de sera. Mai mult decat atat, functioneaza si cu energie electrica produsa de panourile fotovoltaice, ceea ce le face cea mai ecologica optiune HVAC disponibila proprietarilor de case.
2. Functionare accesibila
Desi initial sunt costisitoare de instalat, pompele de caldura cu sursa de sol ofera o eficienta de 400%, ceea ce inseamna economii de pana la 70% la facturile de utilitati ale proprietarilor de case.
3. Rentabilitatea investitiei
Datorita eficientei energetice exceptionale, pompele de caldura geotermale ofera o rentabilitate puternica a investitiei dumneavoastra initiale, majoritatea proprietarilor putand plati costul instalarii in trei pana la cinci ani doar pe baza economiilor lor de utilitati.
4. Durata de viata a sistemului
In timp ce majoritatea celorlalte sisteme HVAC sunt setate sa dureze intre 10 si 15 ani, cand vine vorba despre pompe de caldura geotermale, acestea sunt diferite. Ele pot oferi cu usurinta proprietarilor de case zeci de ani de incalzire si racire de inalta performanta, eficienta din punct de vedere energetic, multe unitati avand o garantie de 50 de ani.
5. Siguranta sistemului
Pompele de caldura geotermale nu folosesc arderea pentru a oferi caldura casei dvs., ceea ce le face o optiune HVAC mult mai sigura in comparatie cu cuptoarele traditionale.
Tinand cont de toate aceste beneficii, este firesc sa spunem ca este rentabila instalarea unei astfel de pompe de caldura.