In ce secol a fost construita cetatea Prejmer?
Biserica fortificata si cetatea Prejmer reprezinta cel mai vechi dintre obiectivele turistice ale judetului Brasov. Auzind aceasta afirmatie, multe persoane se intreaba in ce an sau in ce secol a fost construita cetatea. De asemenea, apar intrebari legate de anul in care a fost construita biserica Prejmer.
Acest articol are raspunsul pentru intrebarea care sta pe buzele tuturor. In plus, in articol sunt prezentate diverse alte informatii foarte interesante cu privire la cetatea si biserica fortificata Prejmer.
Unde se afla biserica si cetatea Prejmer?
Biserica si cetatea Prejmer se afla in judetul Brasov, dupa cum ati aflat deja din introducerea articolului. Mai exact, se afla in comuna Prejmer, care nu este foarte departe de orasul resedinta de judet. Doar 15 kilometri despart comuna Prejmer de Brasov.
Apoi mentionam faptul ca aceasta comuna se afla foarte aproape de Valea Oltului, la doar 5 kilometri in sud. In nord, se afla Muntii Intorsurii, la doar 10 kilometri departare.
Mai trebuie facuta precizarea ca se poate ajunge cu usurinta la cetatea si la biserica fortificata din comuna brasoveana.
Informatii generale despre cetatea si biserica Prejmer
Atunci cand aducem in discutie biserica si cetatea Prejmer, apar curiozitatile legate de vechimea acestora. Ei bine, in cazul de fata discutam despre un obiectiv turistic care dateaza inca din secolul al XIII-lea.
In anul 1218 au fost puse bazele construirii bisericii fortificate, de catre Cavalerii Teutoni. Insa trebuie mentionat ca nu ei sunt cei care au dus la bun sfarsit munca de construire a bisericii.
Au fost expulzati din Tara Barsei, iar calugarii cistercieni care au preluat acele teritorii au dus la bun sfarsit construirea bisericii.
Cat despre cetate, motivul pentru care aceasta a fost construita este cat se poate de clar. Avea rolul de a apara biserica si oamenii care se fereau de turcii si tatarii care atacau Transilvania. Zidul de incinta ovala a fost construit doar in secolul al XV-lea si are diametrul de 72 de metri.
Este alcatuit dintr-un zid gors de 3 – 4 metri, in timp ce inaltimea este de 10 – 12 metri. Acesta este intarit cu 4 turnuri, trei dintre ele cu plan circular si unul poligonal de coridorul portii cu lungimea de 32 de metri.
De retinut
Dat fiind faptul ca in Evul Mediu constructiile de aparare aveau inaltimea optima de 10 metri, turnurile erau putin inaltate deasupra zidurilor. Coridorul portii si cele 4 ziduri erau legate de u zid mai scund de curtina, care azi nu mai exista.
In prezent, cetatea Prejmer este unul dintre obiectivele turistice importante ale judetului Brasov. A fost inscrisa in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO in anul 1999. Din acel moment practic, a fost mult mai usor ca si strainii sa afle despre acest obiectiv turistic al judetului Brasov. In acelasi an au fost adaugate si alte obiective turistice in acelasi patrimoniu, iar biserica fortificata Viscri este unul dintre acestea.
Totodata, mai trebuie mentionat faptul ca in prezent, cetatea Prejmer si biserica fortificata sunt notate in faimosul Ghid Turistic Michelin. Reprezinta singurul obiectiv turistic de pe teritoriul Romaniei care are trei stele Michelin.
Indiferent cat de cunoscute sunt alte locuri din tara, nici un alt loc si nici un alt obiectiv turistic nu detine trei stele Michelin.
Acestea sunt asadar informatii utile pe care toata lumea ar trebui sa le aiba la cunostinta in ceea ce priveste cetatea Prejmer.